avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Exercitarea a doua profesii liberale
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Exercitarea a doua profesii liberale

Buna ziua,

Incerc de ceva vreme sa gasesc raspuns la urmatoarea situatie.

Daca doresc sa obtin venituri din doua sau chiar trei profesii liberale in acelasi timp - sa zicem traducator (pentru care deja am documentele aferente de la Min Justitiei) iar in cursul acestui an voi dobandi si calitatea de contabil expert (membru CECCAR) precum si auditor financiar (membru CAFR) cum trebuie sa procedez?
Intrucat am inteles ca trebuie pentru o profesie liberala sa merg doar la Finante si sa ma inregistrez folosind formularul 070 cum procedez? Pe acest formular se poate trece doar o profesie liberala din cate am observat. Mentionez ca ideea ar fi sa nu ma complic cu infiintarea unui SRL.
Mi se pare normal sa pot obtine venituri din oricate profesii liberale doresc in acelasi timp din moment ce am depus eforturi destul de mari pentru a obtine aceste calitatea de traducator, respectiv pentru a face parte din CECCAR si CAFR.
M-ar interesa in special raspunsuri de la persoane care s-au mai confruntat cu asa ceva.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Zorraide , utilizator 15:28, 11 Ianuarie 2012
Se pare ca aceasta situatie nu este reglementata. Am gasit o discutie similara care nu lamureste insa, aspectul legal necesar functionarii ca PFA - profesie liberala autorizata de institutii diferite, pe domenii diferite.
In temeiul art. 14 din OUG 44/2008, o persoana poate avea cate un singur certificat de inregistrare pentru statutul juridic, respectiv cel de PFA, titular de intreprindere individuala sau membru al unei intreprinderi familiale pentru care a fost autorizata, pe principiul uneia principale iar celelalte secundare.

Acel principiu mentionat nu apare si in practica, deci este cel putin o afirmatie bizara din punctul meu de vedere.
Continuarea articolului aici:
[ link extern ]
Poate mai primim vreo opinie...
L.C.
Pai ce sa zic...cunosc o multime de persoane cu profesii liberale care isi exercita concomitent doua sau trei profesii, de exemplu: avocat -mediator; avocat-practician in insolventa; economist- auditor-practician in insolventa. Cred ca este aplicabil principiul ,, Ubi lex non distinguit nec nos distinguere debemus", respectiv unde legea nu face diferentieri nici interpretul nu trebuie sa o faca. Asta evident in cazul in care legea care reglementeaza profesia liberala nu prevede in mod expres ca ar exista anumite incompatibilitati.
Va multumesc mult pentru raspunsuri!

@Laura Ciobei. Din 2011 nu ma mai pot inregistra ca PFA (la ORC si fisc) ci doar ca persoana fizica (doar la fisc) in ceea ce priveste profesiile liberale - traducator autorizat, contabil expert, auditor financiar etc.

Daca ma inregistrez ca persoana fizica deci la fisc, pe formunlarul 070 pe care trebuie sa il depun ca sa fac acest lucru (pt constituirea persoanei fizice), pot trece din cate vad doar un CAEN si un singur document in baza caruia exercit profesia libera (autorizatie Min Justitiei pentru traducator, carnet membru CECCAR sau carnet membru CAFR in cazurile de mai sus). Deci nu pot trece 3 CAEN-uri.

Din cate am citit, pentru cele 3 profesii nu exista incompatibilitati pentru a nu le putea profesa concomitent.

In conditiile astea, oare cum pot profesa, inregistra venituri si declara aceste venituri aferente acestor 3 profesii ca si persoana fizica?

1.Sa pun 3 coduri CAEN pe formularul de persoana fizica nu am unde pe acel formular, cum am explicat mai sus. :-)
2.Cum spuneai si tu Laura, nu pot avea pe numele meu ca persoana fizica decat un PFA sau o "persoana fizica" sa ii zic asa.
3.PFA nu am voie sa imi fac ca sunt profesii liberale si nu imi primeste dosarul la ORC-am citit mai multe cazuri ca au fost refuzati la ORC cei cu profesii liberale ce doreau infiintarea de PFA.
4.SRL vreau sa evit sa imi fac, prefer solutia mai simpla a persoanei fizice. Un punct in minus pentru SRL este ca sunt mai multe declaratii si acte de intocmit pe parcursul anului si sunt cotizatii mai mari de platit CECCAR si CAFR si deci as vrea sa evit acest lucru.

Pe de alta parte ma gandesc ca neexistand restrictii la profesarea concomitent a celor 3 profesii, legiuitorul ar trebui sa imi permita sa ma inregistrez ca persoana fizica cu cele 3 activitati, chiar daca una din ele ar fi activitate principala iar celelalte secundare. Logica mea e ca daca spre exemplu, tot ca persoana fizica (inregistrata la fisc) obtin sa zicem venituri din chirii si totodata prestez diverse alte servicii de conta primara (pe baza de contract civil amandoua), imi pot declara aceste venituri, nici o problema. Desigur, aceste venituri nu sunt aferente unor profesii liberale, dar neavand restrictii de compatibilitate a celor 3 profesii liberale mentionate, ar trebui sa mi se ofere posibilitatea sa inregistrez pe o singura persoana fizica cele 3 activitati si sa platesc "darile" aferente intr-un mod cat mai simplu, neingradindu-mi-se libertatea de a alege intre persoana fizica sau SRL.

Deci cum as putea oare sa mentionez pe formularul de inscriere 070 al persoanei fizice cele 3 profesii liberale din care ar urma sa obtin venit - chiar daca una principala si celelalte secundare?
Sau cum as putea face - sa mentionez CAEN-ul obiectului principal de activitate pe formularul 070 de constituire a persoanei fizice urmand ca la depunerea declaratiei 200 pentru venituri realizate sa descriu veniturile pe fiecare cod CAEN fie el principal sau secundar? Pe acest formular ar fi loc pentru aceasta defalcare pe CAEN-uri dar nu stiu daca este o solutie acceptata/agreata de cei de la fisc.

De aceea ma interesa daca e cineva care s-a confruntat in practica cu acest aspect pentru a sti la ce sa ma astept. Fireste ca cuvantul final il va avea fisc-ul, dar vroiam sa imi fac o idee despre aceasta problema.
Luand in considerare formular 070 si instructiunile de completare ale acestuia cred ca ar fi o portita (evident ca trebuie intrebat un functionar care are cunostintele si chef-ul de a deslusi caile intortocheate ale sistemului de inregistrare si declarare a veniturilor.
Portita ar putea fi depunerea formularului 070 pentru ficare din profesiile ulterioare pe care dorim sa le desfasuram in mod legal. Afirm acest lucru pentru faptul ca la datele de identificare ale contribuabilului exista si rubrica "numar de identificare fiscala" - numar pe care nu-l ai la prima inregistrare (eu am trecut CNP) dupa care am primit CIF-ul.
[ link extern ]
Avand CIF, presupun ca se poate declara prin completarea D070, desfasurarea unei alte activitati in baza unei alte autorizatii. Pana aici consider ca ar fi corect si logic sa fie asa. Declararea veniturilor in D200 este iarasi posibila completand cartusele 2A, 2B, 2C...
[ link extern ]
Nu stiu daca, din punt de vedere fiscal este ok utilizarea aceluiasi CIF si facturier pentru desfasurarea activitatilor secundare, lucru care trebuie deslusit tot cu functionarul de mai sus.
Cu prima ocazie cand merg la adm. fin. voi solicita lamuriri asupra acestui aspect si voi posta raspunsul primit.
O zi buna!
L.C.
Va multumesc mult pentru raspunsuri! :-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai exista pfi? magdalena iacobescu magdalena iacobescu Lucrez ca si colaborator la o firma imobiliara de unde mi s-a spus sa-mi fac un PFI dar la Adminstratia Financiara din orasul meu Gaesti nu au auzit de asa ... (vezi toată discuția)
Adaugare cod caen la pfa dmarina dmarina Buna ziua nu inteleg de ce sa merg la ONRC pentru a adauga un cod CAEN secundar la PFA. Eu nu am certificat constatator, ci certificat de inregistrare fiscala ... (vezi toată discuția)
Profesii libere gabor elena gabor elena buna.as dori sa stiu daca activitatea pe care o desfasor se incadreaza in categoria profesii libere sau[liberale]si anume cod caen5630,venituri comerciale pe ... (vezi toată discuția)